Vragen aan EC: Gevaarlijk zwemspeelgoed

Vragen aan EC: Gevaarlijk zwemspeelgoed

Vragen aan EC: Gevaarlijk zwemspeelgoed 2480 1599 Esther de Lange

Naar aanleiding van zorgwekkend nieuws omtrent strandspeelgoed en baby-zwemzitjes heeft Esther de Lange vragen gesteld aan de Europese Commissie.

TÜV Rheinland heeft onderzoek gedaan naar strandspeelgoed en baby-zwemzitjes die verkocht worden in vakantieoorden in Duitsland, Spanje, Italië, Griekenland, België en Nederland. In totaal werden 50 producten onderzocht, waaronder opblaasbare zwemdieren en luchtmatrassen uit souvenirwinkels en strandkiosken. Hieruit bleek dat 20 van de 50 zwemartikelen aan geen enkele veiligheidsvoorwaarde voldeden. De onderzoekers van TÜV Rheinland vonden zes zwemstoeltjes waarbij het risico bestaat op kapseizen of dat de baby’s en kleine kinderen eruit kunnen glijden. Daarnaast werden ook in sommige artikelen te grote hoeveelheden giftige stoffen zoals weekmakers gevonden.

Is de Commissie ervan op de hoogte dat een groot deel van het waterspeelgoed en de baby-zwemzitjes die in Europese vakantieoorden worden verkocht niet aan de veiligheidsvoorwaarden voldoen en dat ze daarnaast in sommige gevallen te hoge concentraties giftige stoffen bevatten zoals kankerverwekkende weekmakers?

Is de Commissie het er mee eens dat ouders worden misleid doordat de vermeend veilige zwemstoeltjes in werkelijkheid levensgevaarlijk blijken te zijn?

Welke maatregelen neemt de Commissie om ervoor te zorgen dat waterspeelgoed en baby-zwemzitjes die in Europese vakantieoorden worden verkocht veilig zijn?

Hoe kan de Commissie ervoor zorgen dat de bovengenoemde levensgevaarlijke zwemstoeltjes zo spoedig mogelijk van de Europese markt verdwijnen?

print

Esther de Lange

Esther de Lange is vanaf 23 april 2007 lid van het Europees Parlement voor het CDA. Momenteel is Esther lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) en de commissie Economische- en Monetaire zaken (ECON), en neemt zij voor het CDA Europa de zaken waar in de commissie Buitenlandse Zaken (AFET). Sinds 2014 is zij delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement. Daarnaast is Esther vicepresident van de christendemocratische EVP-Fractie, waar ook het CDU en CSU uit Duitsland, de Franse LR en de Spaanse Partido Popular deel van uit maken. In het Europees Parlement is zij namens het CDA contactpersoon voor de provincies Utrecht, Flevoland en Friesland.

Alle artikelen door: Esther de Lange