Voorstel nieuwe genoomtechnieken: “Beter laat dan nooit”

Voorstel nieuwe genoomtechnieken: “Beter laat dan nooit”

Voorstel nieuwe genoomtechnieken: “Beter laat dan nooit” 2000 1000 Esther de Lange

Op woensdag 5 juli presenteerde de Europese Commissie een voorstel omtrent nieuwe genoomtechnieken voor planten. Beter laat dan nooit. Het CDA dringt al tijden aan om de verouderde wetgeving op dit terrein te moderniseren. Wat ons betreft had dit voorstel tegelijkertijd met de natuurherstelwet gepresenteerd moeten worden. Als je van boeren verlangt dat het gewasbeschermingsmiddelengebruik verder omlaag moet, dan moet je ze ook de instrumenten geven om met minder middelen hun gewassen te beschermen of om te kunnen telen onder veranderende klimaatomstandigheden. Bovendien had zo’n pakketaanpak ook tot meer gezamenlijkheid tussen de verschillende fracties kunnen leiden, want daar waar de EVP kritisch is op de natuurherstelwet, zijn de linkse partijen tegen New Genomic Techniques. Een gezamenlijke behandeling had een echt compromis kunnen opleveren. Dit is een gemiste kans voor de Europese Commissie. Dit punt maakte ik ook in het plenaire landbouwdebat in mei.

De Europese Commissie stuurde de commissaris die de landbouw het beste begrijpt en aanvoelt naar dat debat – slim. Maar het is niet haar portefeuille. Waar is de (onzichtbare) landbouwcommissaris en waar is de (activistische) milieucommissaris? Mairead McGuinness voerde het woord namens de Commissie en zei: “we moeten zien hoe al deze voorstellen samenhangen”. Helemaal mee eens! Maar waarom is het voorstel over nieuwe veredelingstechnieken er dan nog niet? Je kunt gewasbeschermingsmiddelen alleen verminderen als er geloofwaardige alternatieven op de markt zijn. Voor mij is het duidelijk: bijna alle boeren begrijpen dat er verandering nodig is. Het CDA en de EVP willen ervoor zorgen dat dit samen met hen gebeurt, niet tegen hen. De Green Deal moet groen zijn én een goede deal – die zorgt voor banen in Europa, in steden en op het platteland.

Luister hier mijn plenaire speech over dit onderwerp:

print

Esther de Lange

Esther de Lange is vanaf 23 april 2007 lid van het Europees Parlement voor het CDA. Momenteel is Esther lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) en de commissie Economische- en Monetaire zaken (ECON), en neemt zij voor het CDA Europa de zaken waar in de commissie Buitenlandse Zaken (AFET). Sinds 2014 is zij delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement. Daarnaast is Esther vicepresident van de christendemocratische EVP-Fractie, waar ook het CDU en CSU uit Duitsland, de Franse LR en de Spaanse Partido Popular deel van uit maken. In het Europees Parlement is zij namens het CDA contactpersoon voor de provincies Utrecht, Flevoland en Friesland.

Alle artikelen door: Esther de Lange