UPDATE: Antwoorden schriftelijke vragen aan Mogherini: sancties tegen Rusland

UPDATE: Antwoorden schriftelijke vragen aan Mogherini: sancties tegen Rusland

UPDATE: Antwoorden schriftelijke vragen aan Mogherini: sancties tegen Rusland 1024 683 Esther de Lange

Federica Mogherini

Schriftelijke vragen van Europarlementariër Esther de Lange aan Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid Federica Mogherini:

In een interview met enkele Europese kranten, waaronder de Süddeutsche Zeitung en Le Monde, vraagt de nieuwe Hoge Vertegenwoordiger Mogherini zich af of de EU-sancties tegen Rusland wel politiek effect hebben.

1. Heeft de Hoge Vertegenwoordiger deze uitspraken gedaan en is de Hoge Vertegenwoordiger ook van mening dat de EU met één stem moet spreken om van betekenis te zijn in de wereld en dat onduidelijkheid over de lijn van de EU onze positie in de wereld en ten opzichte van Rusland kan verzwakken?
2. Hoe denkt de Hoge Vertegenwoordiger ervoor te zorgen dat Rusland wel zijn beleid aan gaat passen, wat is daar volgens haar voor nodig en hoe is zij van plan dit aan te pakken?
3. Wat vindt de Hoge Vertegenwoordiger ervan dat Rusland het afgelopen weekend de gehouden verkiezingen van de zelfverklaarde ‘volksrepublieken’ Donetsk en Loegansk in Oost-Oekraïne heeft erkend?

De antwoorden van de Hoge Vertegenwoordiger ontvangen op 4 maart (HV):

1. De HV/VV gaf een interview aan de kranten Le Monde, Süddeutsche Zeitung, The Guardian, La Stampa, El Pais en Gazeta Wyborcza. De inhoud van dit interview is voor iedereen toegankelijk. Het is duidelijk dat de Russische economie ernstig te lijden heeft onder de EU-sancties, de dalende olieprijzen en het gebrek aan structurele hervormingen. De impact van de sancties op de politieke standpunten van Rusland – en in het bijzonder ten aanzien van Oekraïne – kan evenwel slechts na verloop van tijd worden vastgesteld en beoordeeld. De EU bleef bij haar standpunt en was eensgezind in haar beleid ten aanzien van Rusland zoals bleek uit haar besluit om sancties vast te stellen. De inspanningen van de HV/VV moeten zorgen voor een ondubbelzinnig en vastberaden optreden van de EU.

2. In verscheidene conclusies van de Europese Raad en Raad Buitenlandse Zaken die in 2014 zijn aangenomen alsook in de verklaringen van de HV/VV, is de nadruk gelegd op de verantwoordelijkheid van Rusland bij de volledige tenuitvoerlegging van het Protocol van Minsk. Overeenkomstig de tweesporenbenadering van de EU gaat diplomatiek overleg met Rusland waarbij gestreefd wordt naar een oplossing voor het conflict hand in hand, met het vastberaden standpunt dat de EU heeft ingenomen ten aanzien van de onrechtmatigheid van de acties van Rusland. Op het overleg over de betrekkingen tussen de EU en Rusland dat plaatsvond op de bijeenkomst van de Raad Buitenlandse Zaken van 19 januari 2015, werd bevestigd dat de EU-lidstaten eendrachtig dezelfde koers wilden aanhouden en dit tweesporenbeleid wilden voortzetten, ook met het oog op de voorbereidingen van de Europese Raad in maart 2015.

3. De HV/VV heeft duidelijk verklaard dat de zogenaamde “verkiezingen” van 2 november 2014, en elke blijk van erkenning ervan, “indruisen tegen de letter en de geest van het protocol van Minsk”, en heeft Rusland dan ook opgeroepen om zijn verantwoordelijkheid op te nemen.

print

Esther de Lange

Esther de Lange is vanaf 23 april 2007 lid van het Europees Parlement voor het CDA. Momenteel is Esther lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) en de commissie Economische- en Monetaire zaken (ECON), en neemt zij voor het CDA Europa de zaken waar in de commissie Buitenlandse Zaken (AFET). Sinds 2014 is zij delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement. Daarnaast is Esther vicepresident van de christendemocratische EVP-Fractie, waar ook het CDU en CSU uit Duitsland, de Franse LR en de Spaanse Partido Popular deel van uit maken. In het Europees Parlement is zij namens het CDA contactpersoon voor de provincies Utrecht, Flevoland en Friesland.

Alle artikelen door: Esther de Lange