Tolkendienst Europees Parlement kan goedkoper

Tolkendienst Europees Parlement kan goedkoper

Tolkendienst Europees Parlement kan goedkoper 1600 1067 Esther de Lange

Op maandag 27 mei presenteerde Esther de Lange haar rapport over ‘Betere kostenbesparingen binnen de tolkendienst van het Europees Parlement’ in de begrotingscontrolecommissie. “De kosten van 58 miljoen euro per jaar moeten omlaag. Het Europees Parlement is een democratisch gekozen instelling, dus voor iedereen toegankelijk, er moet altijd op de centen gelet worden”, aldus De Lange.

De Begrotingscontrolecommissie onderzoekt of Europese gelden efficiƫnt, effectief en volgens de EU-wetgeving worden besteed. Volgens De Lange kan de tolkendienst goedkoper, door onnodige vertolkingen te vermijden. In het Europees Parlement werken de beste tolken ter wereld, maar er zou geld bespaard kunnen worden als de tolken alleen ingezet worden als deze echt nodig zijn.

Nu zijn er tolken voor 23 talen voor sprekers bij vergaderingen. In praktijk blijkt het zelden nodig om elke vergadering geheel te vertolken naar bijvoorbeeld Maltees. Bovendien worden voor ca 5 miljoen euro per jaar tolken wel ingehuurd maar niet ingezet, bijvoorbeeld omdat de vergadering op het laatste moment niet doorgaat.

Op 18 juni zal er over het rapport worden gestemd in de Begrotingscontrolecommissie.

print

Esther de Lange

Esther de Lange is vanaf 23 april 2007 lid van het Europees Parlement voor het CDA. Momenteel is Esther lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) en de commissie Economische- en Monetaire zaken (ECON), en neemt zij voor het CDA Europa de zaken waar in de commissie Buitenlandse Zaken (AFET). Sinds 2014 is zij delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement. Daarnaast is Esther vicepresident van de christendemocratische EVP-Fractie, waar ook het CDU en CSU uit Duitsland, de Franse LR en de Spaanse Partido Popular deel van uit maken. In het Europees Parlement is zij namens het CDA contactpersoon voor de provincies Utrecht, Flevoland en Friesland.

Alle artikelen door: Esther de Lange