Tijd gekomen om Straatsburg definitief vaarwel te zeggen

Tijd gekomen om Straatsburg definitief vaarwel te zeggen

Tijd gekomen om Straatsburg definitief vaarwel te zeggen 2609 1404 Esther de Lange

Het Europees Parlement moet stoppen met het maandelijkse verhuizing naar Straatsburg, vindt het CDA. Mede dankzij het CDA is woensdag een oproep aangenomen om het Europarlement voortaan op één vergaderplek te houden. Het CDA is vanaf het begin betrokken bij de strijd voor één enkele vergaderplaats. Inmiddels wordt deze wens door een grote meerderheid van het Europarlement gedeeld.

“Vergaderen op één plek bespaart jaarlijks circa 200 miljoen euro, veel milieuvervuiling en tijdverlies”, vindt Esther de Lange, Europarlementslid en lijsttrekker van het CDA. Nu gaan 766 Europarlementsleden, hun assistenten, tolken en anderen elke maand naar Straatsburg om vier dagen te vergaderen. De andere vergaderdagen zijn in Brussel.

De Franse regering blokkeert nu besluiten om te stoppen met de Straatsburg-sessies. “Gelukkig groeit ook in Frankrijk het besef groeien dat we die 200 miljoen euro beter kunnen besteden. Bijvoorbeeld om de jeugdwerkloosheid te bestrijden”, merkt Esther de Lange.

Straatsburg was ooit gekozen als vergaderplek door de symboliek: midden in de Elzas, die wisselend in handen was van Frankrijk en Duitsland. “Mooie symboliek voor de begintijd van de Europese samenwerking. Maar nu zijn we een volwassen organisatie. Nu moeten we letten op de belangen en portemonnee van de burger.”

print

Esther de Lange

Esther de Lange is vanaf 23 april 2007 lid van het Europees Parlement voor het CDA. Momenteel is Esther lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) en de commissie Economische- en Monetaire zaken (ECON), en neemt zij voor het CDA Europa de zaken waar in de commissie Buitenlandse Zaken (AFET). Sinds 2014 is zij delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement. Daarnaast is Esther vicepresident van de christendemocratische EVP-Fractie, waar ook het CDU en CSU uit Duitsland, de Franse LR en de Spaanse Partido Popular deel van uit maken. In het Europees Parlement is zij namens het CDA contactpersoon voor de provincies Utrecht, Flevoland en Friesland.

Alle artikelen door: Esther de Lange