Reactie Esther de Lange (CDA) op verkiezing Von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie

Reactie Esther de Lange (CDA) op verkiezing Von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie

Reactie Esther de Lange (CDA) op verkiezing Von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie 1850 1333 Esther de Lange

Esther de Lange (CDA): “Laat er geen misverstand over bestaan, we hadden liever een Commissievoorzitter gezien die zich voor de verkiezingen ook kenbaar had gemaakt aan de kiezers. Daarmee had een nieuwe Commissievoorzitter de democratische verankering gehad die in lidstaten al volstrekt normaal is, maar in Europa nog ontbreekt. Het is het Europees Parlement echter niet gelukt om zich achter één gemeenschappelijke kandidaat te scharen, waardoor de Raad de vrije hand had. Het was voor Von der Leyen daarom een uitdaging om de afgelopen weken de steun van het Europees Parlement achter zich te krijgen. Daar is ze in geslaagd en vandaag wist ze ongetwijfeld nog een heel aantal sceptici te overtuigen met haar ijzersterke speech. Ze liet de juiste prioriteiten zien: bijvoorbeeld voor het klimaat, waardoor Europese klimaatplannen ook haalbaar en betaalbaar zijn en voor een sociale markteconomie die werkt voor mensen en niet andersom. Bovendien bracht ze haar verhaal met passie, dat kan de Europese politiek wel gebruiken.

Voor iemand die pas twee weken geleden gevraagd is voor deze enorme opdracht, zagen wij dus voldoende potentieel en vooruitgang om overtuigd voor te stemmen. Het CDA zal de komende vijf jaar wel een kritische vinger aan de pols blijven houden in het Europees Parlement, zoals bij het naleven van de begrotingsregels in de EU. De voordracht van Von der Leyen door de lidstaten maakte onderdeel uit van de grotere puzzel van Europese topfuncties. Het voorstel van de lidstaten voldoet aan belangrijke criteria, zoals de politieke en geografische balans en de man-vrouwverdeling. En zolang iemand aan alle zware voorwaarden voldoet waar deze functie om vraagt, vind ik het ook wel eens verfrissend dat de Europese Commissie voor het eerst een vrouw aan het roer krijgt”.

print

Esther de Lange

Esther de Lange is vanaf 23 april 2007 lid van het Europees Parlement voor het CDA. Momenteel is Esther lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) en de commissie Economische- en Monetaire zaken (ECON), en neemt zij voor het CDA Europa de zaken waar in de commissie Buitenlandse Zaken (AFET). Sinds 2014 is zij delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement. Daarnaast is Esther vicepresident van de christendemocratische EVP-Fractie, waar ook het CDU en CSU uit Duitsland, de Franse LR en de Spaanse Partido Popular deel van uit maken. In het Europees Parlement is zij namens het CDA contactpersoon voor de provincies Utrecht, Flevoland en Friesland.

Alle artikelen door: Esther de Lange