Nieuwe regels ontmoedigen jongeren om te roken

Nieuwe regels ontmoedigen jongeren om te roken

Nieuwe regels ontmoedigen jongeren om te roken 3000 1815 Esther de Lange

Het CDA Europarlement stemde vandaag voor de strengere regels voor tabak. Esther de Lange (woordvoerder volksgezondheid): “Ik ben blij dat we de drempel voor jongeren om te beginnen met roken verhogen, dat is mijn insteek altijd geweest voor deze nieuwe regelgeving. Europa moet niet betuttelen door op de millimeter nauwkeurig voor te schrijven hoe een pakje shag er uit moet zien. Wel moeten we hard optreden om te voorkomen dat kinderen beginnen met roken. Dus aanpak van de smaakjes, de kleurige pakjes en de dunne sigaretten (zogeheten slim-sigaretten), die op jongeren zijn gericht.”

Veel discussie is er hoe groot de gezondheidswaarschuwingen op de pakjes moeten zijn: 50, 65 of 75% van de verpakking. “Of die grootte nu 65 of 75% moet zijn is voor ons niet het hoofdpunt, maar 50% is te klein. Belangrijk is de manier hoe we jongeren ontmoedigen om met roken te beginnen.”

“Het is daarom goed dat Europa op mijn voorstel kijkt naar ‘oefenroken’, zoals bijvoorbeeld met de shisha-pen. We moeten nu gaan bestuderen hoe we ervoor kunnen zorgen dat kinderen onder de 18 daar geen toegang tot krijgen.”

De Lange is ook blij met het mandaat dat de onderhandelaars krijgen. Ze hoopt op een akkoord met de lidstaten nog voor de Europese verkiezingen in mei.

Het parlement stemt vanmiddag over de regels voor de productie, de presentatie en de verkoop van tabaksproducten zoals sigaretten, sigaren en shag. In het pakket dat vandaag wordt aangenomen, wordt verder onder andere de elektronische sigaret gereguleerd en de grootte van de gezondheidswaarschuwingen verscherpt.

print

Esther de Lange

Esther de Lange is vanaf 23 april 2007 lid van het Europees Parlement voor het CDA. Momenteel is Esther lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) en de commissie Economische- en Monetaire zaken (ECON), en neemt zij voor het CDA Europa de zaken waar in de commissie Buitenlandse Zaken (AFET). Sinds 2014 is zij delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement. Daarnaast is Esther vicepresident van de christendemocratische EVP-Fractie, waar ook het CDU en CSU uit Duitsland, de Franse LR en de Spaanse Partido Popular deel van uit maken. In het Europees Parlement is zij namens het CDA contactpersoon voor de provincies Utrecht, Flevoland en Friesland.

Alle artikelen door: Esther de Lange