Geen Europese leningen die eerlijke concurrentie verstoren

Geen Europese leningen die eerlijke concurrentie verstoren

Geen Europese leningen die eerlijke concurrentie verstoren 1600 1200 Esther de Lange

Het CDA wil dat de Europese Bank voor wederopbouw en ontwikkeling (EBRD) onmiddellijk stopt met het verstrekken van leningen aan bedrijven die zich niet aan Europese productienormen houden, zoals leningen aan legbatterijen. CDA Europarlementariër Esther de Lange deed deze oproep vandaag tijdens een gesprek met de EBRD.

CDA-Europarlementariër Esther de Lange: “We hebben wereldwijd steeds meer monden te voeden, als Europa spelen we een belangrijke rol om landen te helpen met deze uitdaging. Maar wat het CDA betreft dient dat niet ten koste te gaan van de eerlijke concurrentie voor ondernemers en het welzijn van dieren. Dit gebeurt nu wel doordat de EBRD leningen verstrekt voor systemen die in de Europese Unie verboden zijn, zoals legbatterijen in de Oekraïne. Onze producenten moeten zich terecht aan strenge regels houden als het gaat om bijvoorbeeld dierenwelzijn. Dan kunnen we niet met Europees geld producten financieren die niet aan die regels voldoen, maar wel onze markt opkomen.”

De Lange erkent dat de genoemde houderijsystemen buiten de Unie niet verboden zijn, maar noemt het niet wenselijk dat een bank die voor ruim 60 procent in handen is van de EU in zijn beleid geen rekening houdt met Europese normen en daardoor de eigen producenten actief benadeelt.

De EBRD is voor 62% in handen van Europese landen, de Europese Unie en de Europese Investeringsbank. De EBRD is in 1991 opgericht om Centraal en Oost-Europese landen te ondersteunen in de overgang naar een moderne economie, maar is inmiddels wereldwijd actief.

print

Esther de Lange

Esther de Lange is vanaf 23 april 2007 lid van het Europees Parlement voor het CDA. Momenteel is Esther lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) en de commissie Economische- en Monetaire zaken (ECON), en neemt zij voor het CDA Europa de zaken waar in de commissie Buitenlandse Zaken (AFET). Sinds 2014 is zij delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement. Daarnaast is Esther vicepresident van de christendemocratische EVP-Fractie, waar ook het CDU en CSU uit Duitsland, de Franse LR en de Spaanse Partido Popular deel van uit maken. In het Europees Parlement is zij namens het CDA contactpersoon voor de provincies Utrecht, Flevoland en Friesland.

Alle artikelen door: Esther de Lange