Fact-check: Prima te pruimen

Fact-check: Prima te pruimen

Fact-check: Prima te pruimen 1600 1600 Esther de Lange
Deze week heerlijk kunnen genieten van het warme weer in eigen land. Keerzijde van de hittegolf was natuurlijk de gortdroge grond, met alle gevolgen voor onze voedselproductie van dien: zoals de net iets te kleine kleine pruimen van een Zeeuwse teler die door de supermarkt geweigerd werden. Maar wie bepaalt hoe groot een vrucht moet zijn of hoe recht een komkommer? Waar komen deze normen vandaan?
Al zo’n 10 jaar geleden zijn gedetailleerde EU-regels zoals de kromtegraad van de komkommer en de kwaliteit van pruimenvruchtvlees afgeschaft. De EU besloot in 2008 om deze cosmetische handelsnormen voor 26 soorten groenten en fruit in te trekken om voedselverspilling en administratieve rompslomp tegen te gaan. Een initiatief dat het CDA van harte steunde.
Zo gauw de wettelijke eisen waren afgeschaft waren veilinghuizen en supermarkten er echter als de kippen bij om buiten wetgeving om toch weer normen te stellen over de uiterlijke kenmerken van groente en fruit. Tijd dus dat wij als consumenten duidelijk maken aan handelaren dat we ook bereid zijn om ook minder mooie groente en fruit te kopen. Ook die zijn immers prima te pruimen #factcheck #ikomarmkrom
print

Esther de Lange

Esther de Lange is vanaf 23 april 2007 lid van het Europees Parlement voor het CDA. Momenteel is Esther lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) en de commissie Economische- en Monetaire zaken (ECON), en neemt zij voor het CDA Europa de zaken waar in de commissie Buitenlandse Zaken (AFET). Sinds 2014 is zij delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement. Daarnaast is Esther vicepresident van de christendemocratische EVP-Fractie, waar ook het CDU en CSU uit Duitsland, de Franse LR en de Spaanse Partido Popular deel van uit maken. In het Europees Parlement is zij namens het CDA contactpersoon voor de provincies Utrecht, Flevoland en Friesland.

Alle artikelen door: Esther de Lange