Europees Parlement unaniem voor betere aanpak voedselfraude

Europees Parlement unaniem voor betere aanpak voedselfraude

Europees Parlement unaniem voor betere aanpak voedselfraude 1319 987 Esther de Lange

Esther de Lange (CDA-Europarlementslid en lijsttrekker) kreeg woensdag veel steun voor de aanpak van voedselfraude in Europa. Haar rapport over een harder optreden is unaniem aangenomen door politieke partijen in de parlementscommissie Voedselveiligheid van het Europees Parlement.

“De brede steun toont aan dat Europa eindelijk de ogen opent voor het gesjoemel met ons voedsel”, stelt Esther de Lange. Consumenten werden de laatste tijd opgeschrikt door schandalen, zoals paardenvlees verpakt als rundvlees, ook in Nederland. Eerder was er strooizout verkocht als keukenzout en werden eieren uit legbatterijen verkocht als biologische eieren. “Voedselfraude is te lang een blinde vlek geweest voor inspecteurs en overheid.”

De Lange pleit in haar rapport (dat vorige maand verscheen) voor zwaardere straffen voor de fraudeurs. Ze wil dat de controle op de voedselketen grensoverschrijdender wordt: “We hebben niets aan 28 nationale controle-instanties die langs elkaar werken. De handel is al lang Europees, dus moeten we voor de controle ook veel beter over grenzen samenwerken.”

Het rapport heeft inmiddels al kleine verbeteringen te weeg gebracht. Zo heeft de Europese Commissie nu een aparte unit gevormd tegen voedselfraude. “Een goed begin. Hopelijk dat we zo nog verdere stappen kunnen zetten, ook nationaal, om een vuist te maken tegen de fraudeurs die onze gezondheid op het spel zetten. Ons voedsel is veiliger dan ooit, maar daarvoor moeten we voortdurend waakzaam blijven.”

print

Esther de Lange

Esther de Lange is vanaf 23 april 2007 lid van het Europees Parlement voor het CDA. Momenteel is Esther lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) en de commissie Economische- en Monetaire zaken (ECON), en neemt zij voor het CDA Europa de zaken waar in de commissie Buitenlandse Zaken (AFET). Sinds 2014 is zij delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement. Daarnaast is Esther vicepresident van de christendemocratische EVP-Fractie, waar ook het CDU en CSU uit Duitsland, de Franse LR en de Spaanse Partido Popular deel van uit maken. In het Europees Parlement is zij namens het CDA contactpersoon voor de provincies Utrecht, Flevoland en Friesland.

Alle artikelen door: Esther de Lange