Europarlement komt op voor Goudse kaas

Europarlement komt op voor Goudse kaas 2592 1944 Esther de Lange

Goudse kaas moet weer vrij toegang krijgen tot Noorwegen. Het Europees Parlement neemt daartoe vandaag een resolutie aan. De export van bepaalde kaas, vlees en bloemen naar Noorwegen stuit sinds een half jaar op buitensporige invoerheffingen, tot wel 429 procent. Voor Goudse kaas geldt een heffing van 277 procent.

Esther de Lange: “Deze heffingen druisen in tegen de afspraken tussen Noorwegen en de EU. Ik heb er begrip voor dat Noorwegen zuinig is op de eigen boeren, maar dan moeten ze andere steun verzinnen dan zulke extreme heffingen: Zo komt er bijna geen kaas meer Noorwegen binnen.”

De CDA-politica maant tot actie: “Dit heeft nu lang genoeg geduurd. Het Europarlement eist dat de EU-commissaris optreedt. Brussel moet direct onderhandelingen aangaan om de eenzijdige invoerheffingen te laten verdwijnen.”

Esther de Lange steunt de oproep van het Europarlement om desnoods tegenmaatregelen te nemen tegen Noorwegen. “Desnoods moet Europa heffingen invoeren op bijvoorbeeld Noorse zalm, om Noorwegen te dwingen de grenzen weer open te stellen voor onze kaas, vlees en bloemen.”

print

Esther de Lange

Esther de Lange is vanaf 23 april 2007 lid van het Europees Parlement voor het CDA. Momenteel is Esther lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) en de commissie Economische- en Monetaire zaken (ECON), en neemt zij voor het CDA Europa de zaken waar in de commissie Buitenlandse Zaken (AFET). Sinds 2014 is zij delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement. Daarnaast is Esther vicepresident van de christendemocratische EVP-Fractie, waar ook het CDU en CSU uit Duitsland, de Franse LR en de Spaanse Partido Popular deel van uit maken. In het Europees Parlement is zij namens het CDA contactpersoon voor de provincies Utrecht, Flevoland en Friesland.

Alle artikelen door: Esther de Lange