EP wil einde aan hoge btw-tarief op digitale media

EP wil einde aan hoge btw-tarief op digitale media

EP wil einde aan hoge btw-tarief op digitale media 2126 1412 Esther de Lange

Lidstaten moeten de mogelijkheid krijgen om een laag btw-tarief te hanteren voor digitale media, zoals e-books en kranten, net als voor papieren media. Dat staat in een rapport dat met ruime meerderheid is aangenomen door de commissie Economische zaken van het Europees Parlement. “Gelijke producten, moeten gelijk behandeld worden,” aldus Esther de Lange, CDA-Europarlementariër. “Hoog tijd  de wetgeving met de tijd meegaat en dat dat mogelijk gemaakt wordt.”

De huidige Europese regelgeving maakt het onmogelijk om een lager BTW-tarief toe te passen op digitale media. De Lange: “In een tijd waarin het onderscheid tussen fysieke en digitale media steeds kleiner wordt, is een fiscaal onderscheid ook steeds minder logisch. Bovendien wordt de consument er de dupe van door hogere prijzen en worden digitale mediaondernemers ook benadeeld. Wij zien geen reden meer om vast te houden aan een dergelijk verschil.”

Het Europees Parlement dringt er nu op aan dat de lidstaten het voorstel van de Europese Commissie eveneens overnemen. De Lange: “De lidstaten gaan over belastingen, maar wat ons betreft ondernemen ze op dit dossier snel actie. Hoe eerder we dit ouderwetse onderscheid kunnen schrappen hoe beter.”

print

Esther de Lange

Esther de Lange is vanaf 23 april 2007 lid van het Europees Parlement voor het CDA. Momenteel is Esther lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) en de commissie Economische- en Monetaire zaken (ECON), en neemt zij voor het CDA Europa de zaken waar in de commissie Buitenlandse Zaken (AFET). Sinds 2014 is zij delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement. Daarnaast is Esther vicepresident van de christendemocratische EVP-Fractie, waar ook het CDU en CSU uit Duitsland, de Franse LR en de Spaanse Partido Popular deel van uit maken. In het Europees Parlement is zij namens het CDA contactpersoon voor de provincies Utrecht, Flevoland en Friesland.

Alle artikelen door: Esther de Lange