Einde van roamingkosten weer een stap dichterbij

Einde van roamingkosten weer een stap dichterbij

Einde van roamingkosten weer een stap dichterbij 1500 1123 Esther de Lange

De industriecommissie in het Europees Parlement nam vandaag een rapport aan dat maximumtarieven vaststelt die telecombedrijven elkaar mogen rekenen voor roamingdiensten. Met de stemming over deze wholesaletarieven komt de definitieve afschaffing van roamingkosten in juni 2017 weer een stap dichterbij. Esther de Lange is blij met de ontwikkeling maar blijft alert.

 Esther de Lange, telecomwoordvoerder namens de CDA-delegatie in het Europees Parlement, is tevreden met de stemming: “Ik ben blij dat de industriecommissie de ambitie toont die nodig is om de belofte voor juni 2017 waar te maken. Dit is een belangrijke ontwikkeling, niet alleen voor reizigers en grenswerkers, maar ook de mensen die in grensgebieden wonen”.

 Lidstaten moeten meer ambitie tonen
De Lange hoopt dat de ingenomen positie van de industriecommissie stand zal houden tijdens de plenaire stemming en de onderhandelingen met de Raad, die eerder dit jaar tot een minder ambitieus akkoord kwam met beduidend hogere maximumtarieven voor roamingdiensten. Dit baart De Lange zorgen: “In de Raad zien we helaas niet dezelfde ambitie als in het Europees Parlement. Willen we voorkomen dat situaties ontstaan waarbij telecombedrijven binnenlandse prijzen opschroeven ter compensatie van de hoge inkoopprijzen, of dat telecombedrijven hun aanbod zullen verkleinen door simpelweg geen roaming meer aan te bieden in hun bundels. Wat dat betreft verwachten we meer ambitie van de Raad”.

Fair use policy
Naast de wholesaletarieven zal de uitwerking van de zogeheten fair use policy belangrijk zijn voor zowel de consument als de telecombedrijven: “misbruik kost de telecombedrijven geld, uiteindelijk zullen consumenten hier de prijs voor betalen, hetzij in Euro’s of door een verminderd aanbod”. De nieuwe fair use policy wordt in december gepresenteerd. “Wij houden een vinger aan de pols” concludeert De Lange. 

print

Esther de Lange

Esther de Lange is vanaf 23 april 2007 lid van het Europees Parlement voor het CDA. Momenteel is Esther lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) en de commissie Economische- en Monetaire zaken (ECON), en neemt zij voor het CDA Europa de zaken waar in de commissie Buitenlandse Zaken (AFET). Sinds 2014 is zij delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement. Daarnaast is Esther vicepresident van de christendemocratische EVP-Fractie, waar ook het CDU en CSU uit Duitsland, de Franse LR en de Spaanse Partido Popular deel van uit maken. In het Europees Parlement is zij namens het CDA contactpersoon voor de provincies Utrecht, Flevoland en Friesland.

Alle artikelen door: Esther de Lange