Christendemocraten kiezen Duitse Weber als Europese lijsttrekker

Christendemocraten kiezen Duitse Weber als Europese lijsttrekker

Christendemocraten kiezen Duitse Weber als Europese lijsttrekker 2000 1333 Esther de Lange

De centrumrechtse Europese Volkspartij (EVP) waar ook het CDA onder valt, heeft Manfred Weber gekozen als Spitzenkandidaat op haar verkiezingscongres in Helsinki.

Esther de Lange, CDA-lijsttrekker bij de Europese verkiezingen, is blij met deze keuze: “Met Weber hebben we een kandidaat die zich inzet voor een sterk Europa dat de uitdagingen van de 21e eeuw aan kan, maar tegelijkertijd onze manier van leven beschermt. In Duitsland noemen ze dit ‘ laptop en lederhosen’. Slim samenwerken is goed voor onze welvaart en veiligheid, maar we moeten wel onszelf kunnen blijven als Nederland in de EU. Weber heeft de afgelopen jaren als fractievoorzitter in het Europees Parlement bewezen dat hij deze balans weet te vinden.”

De spitzenkandidaat is het gezicht van een politieke familie en de kandidaat namens deze familie om voorzitter van de Europese Commissie te worden. “Het is wel zo transparant om mensen al voor de Europese verkiezingen te vertellen wie volgens ons deze belangrijke functie in Europa moet bekleden. In plaats van een kandidaat uit de achterkamer” aldus De Lange. Eerder deze week werd Esther de Lange op het CDA-congres in Groningen al gekozen als lijsttrekker voor het CDA in Nederland bij de Europese verkiezingen.

Naast de verkiezing van de spitzenkandidaat, stelden de leden van de EVP ook hun speerpunten voor de volgende termijn van het Europees Parlement vast. De christendemocraten maakten o.a. met een resolutie een vuist tegen ondemocratische ontwikkelingen in heel Europa. Ook werd Esther de Lange unaniem gekozen als vicevoorzitter van de EVP, zij volgt daarmee een andere CDA-coryfee, Corien Wortmann, op.

print

Esther de Lange

Esther de Lange is vanaf 23 april 2007 lid van het Europees Parlement voor het CDA. Momenteel is Esther lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) en de commissie Economische- en Monetaire zaken (ECON), en neemt zij voor het CDA Europa de zaken waar in de commissie Buitenlandse Zaken (AFET). Sinds 2014 is zij delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement. Daarnaast is Esther vicepresident van de christendemocratische EVP-Fractie, waar ook het CDU en CSU uit Duitsland, de Franse LR en de Spaanse Partido Popular deel van uit maken. In het Europees Parlement is zij namens het CDA contactpersoon voor de provincies Utrecht, Flevoland en Friesland.

Alle artikelen door: Esther de Lange