CDA: Zorgen over uitspraken Trump over NAVO

CDA: Zorgen over uitspraken Trump over NAVO

CDA: Zorgen over uitspraken Trump over NAVO 2048 1180 Esther de Lange

Vandaag is weer eens duidelijk geworden dat de nieuwe Amerikaanse President Trump niet veel vertrouwen heeft in de NAVO. Dat is zeer zorgelijk en voor Europa een waarschuwing dat we jaren van onzekerheid tegemoet gaan. Als hij gaat meedoen aan de verdeel en heers tactiek in Europa die wij van Moskou gewend zijn, dan is dit een ronduit gevaarlijke ontwikkeling, aldus CDA-Europarlementariër Esther de Lange

“De NAVO speelt in de 21ste eeuw nog altijd een cruciale rol in de borging van de stabiliteit en de veiligheid in de wereld. De nieuwe President schiet zichzelf in z’n voet. We mogen ook niet vergeten dat het solidariteitsmechanisme van de NAVO (artikel 5) maar een keer is gebruikt in de geschiedenis van de alliantie: door de Amerikanen zelf na de aanslagen van 11 september. Maar bovenal zijn de uitspraken van Trump een waarschuwing aan ons in Europa, we moeten onze eigen broek gaan ophouden, en wel zo snel mogelijk.”

”Waar het echte grote probleem zit is dat Europese landen simpelweg te weinig investeren in hun defensiecapaciteiten. Ik ben dan ook zeer trots dat het CDA-congres afgelopen weekend heeft besloten binnen vier jaar toe te willen werken naar het Europese NAVO-gemiddelde. Het is niet meer uit te leggen dat Nederland met een van de grootste economieën in Europa in de middenmotor staat van defensie uitgaven.”

”Wanneer de NAVO niet kan of wil optreden moet de EU in staat zijn zichzelf te organiseren. In de praktijk doen Europese landen al veel samen, zowel in civiele als militaire missies. We hebben immers ook specifieke Europese veiligheidsbelangen, zoals de stabiliteit van Afrikaanse landen of het beveiligen van de zeevaart tegen piraterij, die niet alle NAVO landen met ons delen. Als wij in de steek worden gelaten door de Amerikanen in de NAVO, heeft Europa de komende jaren een zeer accuut probleem.”

print

Esther de Lange

Esther de Lange is vanaf 23 april 2007 lid van het Europees Parlement voor het CDA. Momenteel is Esther lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) en de commissie Economische- en Monetaire zaken (ECON), en neemt zij voor het CDA Europa de zaken waar in de commissie Buitenlandse Zaken (AFET). Sinds 2014 is zij delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement. Daarnaast is Esther vicepresident van de christendemocratische EVP-Fractie, waar ook het CDU en CSU uit Duitsland, de Franse LR en de Spaanse Partido Popular deel van uit maken. In het Europees Parlement is zij namens het CDA contactpersoon voor de provincies Utrecht, Flevoland en Friesland.

Alle artikelen door: Esther de Lange