CDA wil meer duidelijkheid over gevolgen Belgisch afschakelplan in grensgemeenten

CDA wil meer duidelijkheid over gevolgen Belgisch afschakelplan in grensgemeenten

CDA wil meer duidelijkheid over gevolgen Belgisch afschakelplan in grensgemeenten 652 240 Esther de Lange

PERSBERICHT

CDA wil meer duidelijkheid over gevolgen Belgisch afschakelplan in grensgemeenten

Mogelijk krijgen enkele tientallen huishoudens in Noord-Brabant en Limburg deze winter te maken met geplande stroomstoringen. Dit komt door problemen bij de elektriciteitsvoorziening bij onze zuiderburen die voor een groot deel afhankelijk is van twee kerncentrales in Tihange en Doel. Beide kerncentrales kunnen door technische mankementen niet op volle kracht draaien deze winter. België heeft daarom een afschakelplan ingesteld, waar ook 134 Nederlandse adressen in grensgemeenten onder vallen. CDA-Europarlementariërs Esther de Lange en Jeroen Lenaers willen meer duidelijkheid over de plannen en stellen daarom vragen aan de Europese Commissie.

De Lange: “Mensen moeten redelijkerwijs kunnen rekenen op hun stroomvoorziening in de winter. Ik heb de Commissie gevraagd of we gezinnen in de grensregio beter kunnen beschermen voor de effecten van het afschakelplan door problemen op het energienet van hun buurland.” Nederland en België werken al langer samen bij de energievoorziening in de grensstreek. “Samenwerking bij energievoorziening werkt alleen als we op elkaars netwerken kunnen vertrouwen, dat vertrouwen loopt op deze manier een deuk op. Ik wil daarom dat de commissie een plan opstelt om inwoners van lidstaten die bijspringen bij elektriciteitstekorten van buurlanden te beschermen voor de tijdelijke uitschakeling van het energienet van een buurland.” aldus de Lange. De problemen spelen niet alleen in Nederland, ook Frankrijk voorziet België van stroom. In totaal lopen 167 huishoudens in Nederland en Frankrijk het risico op stroomstoringen door het Belgische afschakelplan.

print

Esther de Lange

Esther de Lange is vanaf 23 april 2007 lid van het Europees Parlement voor het CDA. Momenteel is Esther lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) en de commissie Economische- en Monetaire zaken (ECON), en neemt zij voor het CDA Europa de zaken waar in de commissie Buitenlandse Zaken (AFET). Sinds 2014 is zij delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement. Daarnaast is Esther vicepresident van de christendemocratische EVP-Fractie, waar ook het CDU en CSU uit Duitsland, de Franse LR en de Spaanse Partido Popular deel van uit maken. In het Europees Parlement is zij namens het CDA contactpersoon voor de provincies Utrecht, Flevoland en Friesland.

Alle artikelen door: Esther de Lange