CDA stemt voor nieuw Europees gezondheidsprogramma EU4Health

CDA stemt voor nieuw Europees gezondheidsprogramma EU4Health

CDA stemt voor nieuw Europees gezondheidsprogramma EU4Health 1600 1066 Esther de Lange

De commissie volksgezondheid in het Europees Parlement stemt vandaag in met het nieuwe Europese gezondheidsprogramma, EU4Health. Esther de Lange (CDA): “Dit programma beoogt onze weerbaarheid bij acute grensoverschrijdende gezondheidsdreigingen zoals COVID-19 te vergroten, biedt ondersteuning aan nationale gezondheidssystemen en heeft daarnaast ook aandacht voor de aanpak van medicijn- en vaccintekorten. We maken een enorme gezondheidscrisis door, er is dus geen belangrijker moment om daar nu in te investeren. Hier is dan wel een serieuze som geld voor nodig.”

Het programma stelt de EU in staat om te investeren in de aanleg van reserves van medische benodigdheden en in meer gezondheidswerkers en deskundigen die worden gemobiliseerd om gezondheidscrises te kunnen voorkomen of bestrijden. De Lange: “De noodzaak om te zorgen voor strategische voorraden van medische benodigdheden is hoog. Europa neemt haar verantwoordelijkheid – dit is zeker een stap in de goede richting.” De Lange heeft amendementen ingediend om het fonds voor grensoverschrijdende samenwerking Interreg ook onderdeel te maken van het programma, zodat grensregio’s er beter gebruik van kunnen maken: “Een paar maanden geleden werden coronapatiĆ«nten uit Maastricht nog opgevangen in Aken. Ook voor de komende golf wordt weer overlegd over overplaatsing van patiĆ«nten naar Duitsland. Het is niet meer dan logisch dat we voor deze vorm van regionale samenwerking snel de juiste handvatten aanreiken.”

Wanneer het programma plenair in stemming wordt gebracht, is nog niet bekend. De verwachting is dat dit tijdens de komende plenaire week in oktober of in november zal zijn.

print

Esther de Lange

Esther de Lange is vanaf 23 april 2007 lid van het Europees Parlement voor het CDA. Momenteel is Esther lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) en de commissie Economische- en Monetaire zaken (ECON), en neemt zij voor het CDA Europa de zaken waar in de commissie Buitenlandse Zaken (AFET). Sinds 2014 is zij delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement. Daarnaast is Esther vicepresident van de christendemocratische EVP-Fractie, waar ook het CDU en CSU uit Duitsland, de Franse LR en de Spaanse Partido Popular deel van uit maken. In het Europees Parlement is zij namens het CDA contactpersoon voor de provincies Utrecht, Flevoland en Friesland.

Alle artikelen door: Esther de Lange