CDA: Turkije niet klaar voor openen nieuwe toetredingsonderhandelingen

In Straatsburg is vandaag het voortgangsrapport voor Turkije voor 2015 aangenomen. Het rapport spreekt zich uit over de vorderingen van Turkije in het kader van de toetredingsonderhandelingen met de EU. In het rapport wordt opgeroepen nieuwe hoofdstukken te openen, op het gebied van de rechtstaat, justitie en veiligheid. Het CDA heeft daarom niet ingestemd met het voortgangsrapport.

Esther de lange, woordvoerder Buitenlandse Zaken voor het CDA in het Europees Parlement heeft bezwaren tegen dit besluit. “Het CDA is ten stelligste tegen de koppeling tussen de migratie deal met Turkije en de snelheid en vorm van de toetredingsonderhandelingen met de EU. De voorwaarden voor toetreding kunnen niet worden uitgeruild aan de geopolitieke onderhandelingstafel.”

Waar het CDA vorig jaar al van mening was dat Turkije geen voortuitgang boekte op het gebied van de rechtstaat, justitie en veiligheid , is de Turkse regering het afgelopen jaar steeds meer betrokken geraakt bij zowel externe als interne conflicten. De Lange: “De relaties tussen de EU en Turkije verdiende het afgelopen jaar geen schoonheidsprijs. De EU maakte een migratiedeal met de Turkse regering omdat we zelf het probleem niet in de hand kregen. Erdogan probeert deze zwakte maximaal uit te buiten, hetgeen ook blijkt uit zijn onacceptabele bemoeienis met de vrijheid van meningsuiting in Duitsland.”