CDA: Turkije niet klaar voor openen nieuwe toetredingsonderhandelingen

CDA: Turkije niet klaar voor openen nieuwe toetredingsonderhandelingen

CDA: Turkije niet klaar voor openen nieuwe toetredingsonderhandelingen 1022 564 Esther de Lange

In Straatsburg is vandaag het voortgangsrapport voor Turkije voor 2015 aangenomen. Het rapport spreekt zich uit over de vorderingen van Turkije in het kader van de toetredingsonderhandelingen met de EU. In het rapport wordt opgeroepen nieuwe hoofdstukken te openen, op het gebied van de rechtstaat, justitie en veiligheid. Het CDA heeft daarom niet ingestemd met het voortgangsrapport.

Esther de lange, woordvoerder Buitenlandse Zaken voor het CDA in het Europees Parlement heeft bezwaren tegen dit besluit. “Het CDA is ten stelligste tegen de koppeling tussen de migratie deal met Turkije en de snelheid en vorm van de toetredingsonderhandelingen met de EU. De voorwaarden voor toetreding kunnen niet worden uitgeruild aan de geopolitieke onderhandelingstafel.”

Waar het CDA vorig jaar al van mening was dat Turkije geen voortuitgang boekte op het gebied van de rechtstaat, justitie en veiligheid , is de Turkse regering het afgelopen jaar steeds meer betrokken geraakt bij zowel externe als interne conflicten. De Lange: “De relaties tussen de EU en Turkije verdiende het afgelopen jaar geen schoonheidsprijs. De EU maakte een migratiedeal met de Turkse regering omdat we zelf het probleem niet in de hand kregen. Erdogan probeert deze zwakte maximaal uit te buiten, hetgeen ook blijkt uit zijn onacceptabele bemoeienis met de vrijheid van meningsuiting in Duitsland.”

print

Esther de Lange

Esther de Lange is vanaf 23 april 2007 lid van het Europees Parlement voor het CDA. Momenteel is Esther lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) en de commissie Economische- en Monetaire zaken (ECON), en neemt zij voor het CDA Europa de zaken waar in de commissie Buitenlandse Zaken (AFET). Sinds 2014 is zij delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement. Daarnaast is Esther vicepresident van de christendemocratische EVP-Fractie, waar ook het CDU en CSU uit Duitsland, de Franse LR en de Spaanse Partido Popular deel van uit maken. In het Europees Parlement is zij namens het CDA contactpersoon voor de provincies Utrecht, Flevoland en Friesland.

Alle artikelen door: Esther de Lange