CDA: Snel duidelijkheid nodig over roaming

De wetgeving voor de afschaffing van de roamingkosten in de EU zal per 15 juni in werking treden. Onderzoek laat echter zien dat er in sommige lidstaten alsnog roamingkosten in rekening gebracht kunnen worden wanneer er via een ‘verkeerde’ operator wordt gebeld. CDA-delegatieleider Esther de Lange wil hier snel duidelijkheid over van de Europese Commissie.

Volgens het programma Radar* kunnen consumenten toch een rekening verwachten voor roamingkosten wanneer bijvoorbeeld in Kroatië via bepaalde operators gebeld gaat worden. “De vakanties staan voor de deur en mensen moeten zich geen zorgen meer hoeven maken over torenhoge rekeningen door roamingkosten binnen de EU. Het mag niet zo zijn dat je tijdens je vakantie toch via een achterdeur roamingkosten maakt omdat je per ongeluk, en vaak automatisch, via een verkeerde operator belt. Per 15 juni gelden in de EU geen roamingkosten meer, dat is de afspraak en die moet nagekomen worden. Daarom heb ik met spoed vragen gesteld hierover aan de Europese Commissie met college Lambert van Nistelrooij”, aldus Esther de Lange

***

1) Bent u bekend met het artikel van het programma Radar waarin wordt gesteld dat consumenten moeten opletten dat ze in Kroatië niet moeten bellen met operators Thuraya en ViPNet?

2) Klopt het dat er ook na 15 juni een mogelijkheid blijft bestaan dat er alsnog roamingkosten in rekening worden gebracht in de EU wanneer consumenten via bepaalde operators roamen?

3) Zo ja, kunt u aangeven in welke lidstaten, bij welke operators en waarom dit het geval is en welke actie de Europese Commissie zal ondernemen om dit tegen te gaan?

* https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/13-05-2017/welke-landen-vallen-onder-de-eu-bij-telefoonproviders/