CDA over EU-Begroting: Turkije gekort, meer voor klimaat en bescherming buitengrenzen

CDA over EU-Begroting: Turkije gekort, meer voor klimaat en bescherming buitengrenzen

CDA over EU-Begroting: Turkije gekort, meer voor klimaat en bescherming buitengrenzen 1280 723 Esther de Lange

Het Europarlement heeft vandaag gestemd over de samenstelling van de Europese begroting voor 2020. Met dit mandaat zal het Europees Parlement (EP) aan tafel gaan met de lidstaten om de begroting voor 2020 vast te stellen. Wat het EP betreft zal Turkije worden gekort en komt er meer geld vrij voor klimaat, veiligheid en de bescherming van onze buitengrenzen.

Turkije en buitengrenzen
In de begrotingspositie van het parlement wordt er gesneden in de gelden die Turkije van Europa ontvangt, waaronder de pre-toetredingsgelden. De Lange: “Wij veroordelen de Turkse agressie in het Midden-Oosten. We mogen deze actie niet belonen met Europese pre-toetredingssteun en grijpen de begrotingsonderhandeling dan ook aan om onze boodschap kracht bij te zetten door de geldkraan verder dicht te draaien”.

Het CDA pleit ook voor een betere bewaking van de Europese grenzen. Jeroen Lenaers, woordvoerder veiligheid: “Duizenden Europeanen zijn naar Syrië gereisd om zich aan te sluiten bij IS. De kans is groot dat velen van hen door de chaos die nu ontstaat, weten te ontsnappen. Europa moet daarom voorbereid zijn op een verhoogd risico op terugkeerders. Dat betekent dat onze veiligheidscontroles onze absolute prioriteit moeten zijn, dus ook in de begroting.”

Klimaat en innovatie
Voor het CDA moeten klimaatbeleid en economisch beleid hand in hand gaan. “We moeten een versnelling omhoog in de strijd tegen klimaatverandering. We moeten dit combineren met meer nadruk op innovatie zodat onze klimaatambitie in kwetsbare regio´s niet alleen banen onder druk zet, maar juist helpt meer nieuwe te creëren. Ook dit wordt gereflecteerd in de begroting voor 2020. Al met al is het CDA dus tevreden”, concludeert de Esther de Lange.

Op 4 november zullen de onderhandelingen tussen het EP en de lidstaten beginnen.

print

Esther de Lange

Esther de Lange is vanaf 23 april 2007 lid van het Europees Parlement voor het CDA. Momenteel is Esther lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) en de commissie Economische- en Monetaire zaken (ECON), en neemt zij voor het CDA Europa de zaken waar in de commissie Buitenlandse Zaken (AFET). Sinds 2014 is zij delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement. Daarnaast is Esther vicepresident van de christendemocratische EVP-Fractie, waar ook het CDU en CSU uit Duitsland, de Franse LR en de Spaanse Partido Popular deel van uit maken. In het Europees Parlement is zij namens het CDA contactpersoon voor de provincies Utrecht, Flevoland en Friesland.

Alle artikelen door: Esther de Lange