CDA: Druk op Rusland hoog houden

CDA: Druk op Rusland hoog houden

CDA: Druk op Rusland hoog houden 1024 683 Esther de Lange

Europees Parlement roept Rusland op mee te werken aan MH17 onderzoek

Het Europees Parlement heeft vandaag een resolutie aangenomen over de relatie tussen de EU en Rusland. Esther de Lange (CDA): “Er is heel weinig ruimte voor een normale samenwerkingsrelatie zolang Rusland de Krim blijft bezetten en sprake blijft van georkestreerde inmenging in EU-landen vanuit Rusland, via bijvoorbeeld nepnieuws of cyberaanvallen. De afgelopen jaren zijn er nogal wat voorvallen geweest, voornamelijk mijn collega’s uit de Baltische staten kunnen boeken volschrijven over de inmenging van Rusland. De voorstellen van sommige partijen om de sancties tegen Rusland op te heffen (door ENF, waar de PVV lid van is) en om de NAVO-troepen uit de Baltische staten terug te trekken (door GUE, waar de SP onder valt), slaan wat het CDA betreft daarom de plank volledig mis.”

“Dieptepunt voor Nederland in de relatie met Rusland is uiteraard de MH17-ramp. Het Europees Parlement ondersteunt de bevindingen van het onderzoeksteam (JIT) en houdt Rusland verantwoordelijk. Het is teleurstellend dat we voor het 5e jaar op rij de oproep moeten doen aan Rusland om mee te werken aan het onderzoek. Maar ik ben blij dat onze collega’s in het Europees Parlement zich op dit punt solidair met ons tonen en onze voorstellen om dit in de resolutie op te nemen, gesteund hebben” aldus de Lange.

Op de dag dat het er in Londen echt om gaat spannen wat betreft Brexit, sprak het Europees Parlement in de resolutie ook het vermoeden uit dat de Russen zich hebben ingemengd met het Brexit-referendum van 2016. Naast de EU-Rusland relatie werd deze week ook over een Europese variant van de ‘Magnitsky Act’ gestemd en wordt propaganda van derden in de EU besproken.

print

Esther de Lange

Esther de Lange is vanaf 23 april 2007 lid van het Europees Parlement voor het CDA. Momenteel is Esther lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) en de commissie Economische- en Monetaire zaken (ECON), en neemt zij voor het CDA Europa de zaken waar in de commissie Buitenlandse Zaken (AFET). Sinds 2014 is zij delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement. Daarnaast is Esther vicepresident van de christendemocratische EVP-Fractie, waar ook het CDU en CSU uit Duitsland, de Franse LR en de Spaanse Partido Popular deel van uit maken. In het Europees Parlement is zij namens het CDA contactpersoon voor de provincies Utrecht, Flevoland en Friesland.

Alle artikelen door: Esther de Lange