CDA: investeringsplan Juncker verdient een eerlijke kans

CDA: investeringsplan Juncker verdient een eerlijke kans

CDA: investeringsplan Juncker verdient een eerlijke kans 1024 683 Esther de Lange

Esther de Lange, leider van de CDA-delegatie in het Europees Parlement, vindt het investeringsplan van de Commissie-Juncker een goede aanzet. De Lange: “In Europa is er geen gebrek aan kapitaal, wel aan vertrouwen en goede projecten. Dat is de kern van het probleem en dat wil Juncker met zijn plan aanpakken.” Investeringen in Europa blijven achter vergeleken met bijvoorbeeld de VS en zijn aanzienlijk lager dan vóór de financiële en economische crisis. Het CDA vindt het dan ook terecht dat de Europese Commissie nadenkt over slimme manieren om investeringen te stimuleren, zonder de overheidsschuld verder op te laten lopen. De Lange: “We moeten niet de volgende generatie met meer schulden opzadelen, we moeten juist meer doen met de middelen die beschikbaar zijn. Het vertrouwen herstellen dus”.

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de nieuwe Europese Commissie presenteerde woensdagochtend zijn plan om de Europese economie een nieuwe impuls te geven. Hij wil daarvoor een Europees Investeringsfonds dat gebouwd is op garanties van de Europese Investeringsbank (EIB) en uit de Europese begroting. Met dit basiskapitaal van 21 miljard euro hoopt de Commissie investeringen aan te trekken ter hoogte van 315 miljard euro. “Cruciaal is hoe de markt zal reageren op dit plan. Veel zal afhangen van de uitwerking, maar het CDA is blij met de ambitie”, aldus De Lange.

De Lange benadrukt echter dat de juiste randvoorwaarden cruciaal zullen zijn voor het slagen van het investeringsplan. “Geld alleen lost het probleem niet op, alles staat of valt met het selecteren van de juiste projecten en het wegwerken van allerlei administratieve lasten die investeringen in Europa bemoeilijken. Dat is de sleutel tot het succes”, stelde Esther de Lange in een reactie. Zij voegt daaraan toe dat het plan speciale aandacht moet besteden aan het MKB, dat verantwoordelijk is voor het merendeel van de werkgelegenheid in de EU.  De Lange: “Uiteindelijk gaat het immers om banen voor Europese burgers”.

print

Esther de Lange

Esther de Lange is vanaf 23 april 2007 lid van het Europees Parlement voor het CDA. Momenteel is Esther lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) en de commissie Economische- en Monetaire zaken (ECON), en neemt zij voor het CDA Europa de zaken waar in de commissie Buitenlandse Zaken (AFET). Sinds 2014 is zij delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement. Daarnaast is Esther vicepresident van de christendemocratische EVP-Fractie, waar ook het CDU en CSU uit Duitsland, de Franse LR en de Spaanse Partido Popular deel van uit maken. In het Europees Parlement is zij namens het CDA contactpersoon voor de provincies Utrecht, Flevoland en Friesland.

Alle artikelen door: Esther de Lange