CDA: handel in euroderivaten moet onder Europees toezicht vallen

CDA: handel in euroderivaten moet onder Europees toezicht vallen

CDA: handel in euroderivaten moet onder Europees toezicht vallen 500 332 Esther de Lange

Vandaag heeft de Europese Commissie een voorstel gepubliceerd met als doel de euro-gedenomineerde handel van financiële producten en het vrijgeven of ‘clearen’ van financiële transacties tussen grote marktpartijen verplicht onder Europees toezicht te laten vallen.

Esther de Lange, woordvoerder economische en monetaire zaken: “Het Britse vertrek uit de EU mag er niet toe leiden dat wij afhankelijk worden van het Verenigd Koninkrijk en de Britse toezichthouders op de Europese clearingmarkt. Clearing van euroderivaten buiten de eurozone en tegen andere regels dan die van de EU is geen optie. Nu vallen de activiteiten nog onder Europees toezicht, maar als de Britten zich daaraan onttrekken is het onvermijdelijk dat wij de belangrijkste activiteiten terughalen, om de lange termijn stabiliteit van ons financiële systeem eigenstandig te kunnen borgen. Wel moeten we zorgen dat een eventuele relocatie zo soepel mogelijk en kostenefficiënt verloopt.”

De handel in deze producten en het clearen van grote transacties kan een enorm effect hebben op de financiële stabiliteit van Nederland en Europa. De Lange: “Het kan daarom niet zo zijn dat deze handel niet wordt toegezien door Europese toezichthouders. Nu het VK de EU verlaat, is het niet meer zeker dat de Britten dezelfde eisen stellen als Europa als het gaat om de veiligheid van deze handel en om wat er nodig is als een clearing house (red. CCP) in de problemen komt. Ofwel de Britten moeten aan dezelfde eisen voldoen, equivalence, of de handel moet verplaatst worden naar de eurozone.  Deze stap van de Commissie is dan ook logisch en helaas nodig.”

print

Esther de Lange

Esther de Lange is vanaf 23 april 2007 lid van het Europees Parlement voor het CDA. Momenteel is Esther lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) en de commissie Economische- en Monetaire zaken (ECON), en neemt zij voor het CDA Europa de zaken waar in de commissie Buitenlandse Zaken (AFET). Sinds 2014 is zij delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement. Daarnaast is Esther vicepresident van de christendemocratische EVP-Fractie, waar ook het CDU en CSU uit Duitsland, de Franse LR en de Spaanse Partido Popular deel van uit maken. In het Europees Parlement is zij namens het CDA contactpersoon voor de provincies Utrecht, Flevoland en Friesland.

Alle artikelen door: Esther de Lange