CDA grootste bij Europese verkiezingen

CDA grootste bij Europese verkiezingen

CDA grootste bij Europese verkiezingen 620 330 Esther de Lange

Het CDA heeft bij de Europese verkiezingen 5 zetels gehaald. Hiermee blijft het CDA de grootste Nederlandse partij in het Europees parlement.

Sybrand Buma gaf aan ‘dolblij’ te zijn met de uitslag. Hij wees erop dat zijn partij evenveel zetels heeft gehaald als bij de vorige Europese verkiezingen, terwijl ze sinds 2009 door een diep dal is gegaan. ‘We hebben de stijgende lijn weer te pakken.’ Volgens lijsttrekker Esther de Lange ‘is de uitslag een steun voor het nuchtere CDA verhaal over Europa’. Partijvoorzitter Ruth Peetoom benadrukte enorm trots te zijn op lijsttrekker De Lange en de overige kandidaten die regionaal ‘geweldig campagne hebben gevoerd’.

De vijfde zetel dankt het CDA aan een lijstverbinding. Procentueel is D66 de grootste partij. Buma feliciteerde zijn collega Alexander Pechtold daarmee. D66 krijgt echter maar 4 van de in totaal 26 Nederlandse zetels. De definitieve uitslag en het aantal voorkeursstemmen wordt vrijdag 30 bekend gemaakt.

print

Esther de Lange

Esther de Lange is vanaf 23 april 2007 lid van het Europees Parlement voor het CDA. Momenteel is Esther lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) en de commissie Economische- en Monetaire zaken (ECON), en neemt zij voor het CDA Europa de zaken waar in de commissie Buitenlandse Zaken (AFET). Sinds 2014 is zij delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement. Daarnaast is Esther vicepresident van de christendemocratische EVP-Fractie, waar ook het CDU en CSU uit Duitsland, de Franse LR en de Spaanse Partido Popular deel van uit maken. In het Europees Parlement is zij namens het CDA contactpersoon voor de provincies Utrecht, Flevoland en Friesland.

Alle artikelen door: Esther de Lange