CDA: Europarlement trekt juiste conclusies in belastingrapport

Het CDA is tevreden met de uitkomst van de plenaire stemming over het onderzoeksrapport van de speciale commissie die na de Luxleaks-affaire in het leven is geroepen. Terecht wijst het Europees Parlement op de noodzaak om belastingontwijking en -ontduiking tegen te gaan.

CDA-woordvoerder economische zaken Esther de Lange: “Het EP spreekt zich helder uit over bedrijven en lidstaten die het onderzoek naar deze misstanden hebben bemoeilijkt. Dat is wat ons betreft echt niet uit te leggen aan burgers en het midden- en kleinbedrijf die zich wel aan de regels houden. Lidstaten en bedrijven die deel zijn van het probleem moeten er alles aan doen om deel te worden van de oplossing. Ondanks vooruitgang op gebied van belastingen in de EU laat het nog eens zien hoeveel werk nog gedaan moet worden voor het realiseren van een eerlijke economie waarin zowel burgers en bedrijven zich aan de belastingregels houden.”

Terecht wijst het EP op de noodzaak om belastingontwijking en -ontduiking tegen te gaan. Echter moet wat het CDA betreft niet alleen gedacht worden in Europese oplossingen, maar blijven afspraken in OESO/G20-verband nodig om de eerlijke concurrentie wereldwijd te borgen. Zelfs voor de VN is hierin wellicht een rol weggelegd. ” Het rapport kijkt verder vooruit naar de Panama Papers onderzoekscommissie, waar Esther de Lange namens het CDA zitting in neemt.