CDA eist maatregelen voor Nederlandse zuivelsector

CDA eist maatregelen voor Nederlandse zuivelsector

CDA eist maatregelen voor Nederlandse zuivelsector 1600 1200 Esther de Lange

Het CDA eist van Eurocommissaris Ciolos en Staatssecretaris Dijksma actie om ook voor Nederlandse zuivelproducenten een zachte landing te garanderen richting de afschaffing van het melkquotum in 2015.

Volgens Esther de Lange, lid van het Europees Parlement, kunnen Nederlandse zuivelproducenten een goede boterham verdienen aan de stijgende vraag naar zuivel in de wereld. Door het melkquotum wordt de productie echter geremd. Bovendien wordt verwacht dat Nederlandse boeren in 2013 een recordbedrag van 130 miljoen euro aan superheffing betalen, de boete voor het melken boven quotum.

De Lange: “zolang het Europese quotum niet eens vol gemolken wordt, kan het niet zo zijn dat Nederlandse producenten een recordboete opgelegd krijgen. De Europese Commissie heeft meerdere malen een zachte landing voor alle producenten in de Europese Unie beloofd. Die belofte wordt niet nagekomen. Ik heb de Europese Commissie dan ook opgeroepen snel gepaste maatregelen te nemen. Het geld dat producenten nu kwijt zijn aan boete kan beter besteed worden aan innovatie en de concurrentiekracht van de sector.”

Volgens De Lange moet ook staatssecretaris Dijksma terug komen uit Brussel met een duidelijk resultaat: “de cijfers zijn duidelijk, de belofte van de Europese Commissie staat. Het is nu aan Dijksma om door te pakken en haar Europese collega´s met de neus op de feiten te drukken. Ze moet zich sowieso verzetten tegen de landen die nu via de achterdeur alsnog een alternatief quotumsysteem willen invoeren.”

————————————————————————————————————————

Schriftelijke vraag gesteld door Esther de Lange en Mairead McGuinness aan de Europese Commissie:

Zachte landing in zuivelsector voor alle producenten in EU

Wereldwijd stijgt de vraag naar zuivelproducten. De afschaffing van het Europese melkquotum in 2015 is dan ook een kans voor ambitieuze en competitieve zuivelproducenten

Het melkquotum zorgt er tot 2015 echter voor dat de productie geremd wordt. Bovendien moeten producenten superheffing betalen, die naar verwachting in Ierland meer dan 20 miljoen en in Nederland meer dan 130 miljoen euro kan bedragen. Een record. Dit terwijl het Europese quotum wederom niet vol gemolken wordt, wat duidt op ruimte voor Europese productie.

De Europese Commissie heeft meerdere malen aangegeven maatregelen te nemen om een zachte landing voor alle producenten te garanderen. Tot op heden koersen onder anderen Nederland en Ierland echter af op een hele harde landing.

– Is de Europese Commissie van mening dat ook Ierse en Nederlandse producenten recht hebben op een zachte landing, conform de beloften die de Commissie in het verleden gedaan heeft?

– Is de Europese Commissie van mening dat gezien de huidige vooruitzichten een zachte landing in onder anderen Nederland en Ierland ver weg is, en dat er urgente aanvullende maatregelen nodig zijn om ook voor deze producenten een zachte landing te garanderen?

– Is de Europese Commissie van mening dat de kosten van de superheffing (in Nederland meer dan 130 miljoen, in Ierland mogelijk boven de 20 miljoen euro) door producenten beter besteed kunnen worden aan innovatie en duurzame oplossingen dan aan een boete voor een verouderd en competitie remmend systeem als melkquota?

– Welke maatregel of combinatie van maatregelen denkt de Europese Commissie op korte termijn te nemen om dit probleem voor 2015 op te lossen? Een vetcorrectie, een quotumverruiming, Europese verevening of een verlaging van de superheffing?

print

Esther de Lange

Esther de Lange is vanaf 23 april 2007 lid van het Europees Parlement voor het CDA. Momenteel is Esther lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) en de commissie Economische- en Monetaire zaken (ECON), en neemt zij voor het CDA Europa de zaken waar in de commissie Buitenlandse Zaken (AFET). Sinds 2014 is zij delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement. Daarnaast is Esther vicepresident van de christendemocratische EVP-Fractie, waar ook het CDU en CSU uit Duitsland, de Franse LR en de Spaanse Partido Popular deel van uit maken. In het Europees Parlement is zij namens het CDA contactpersoon voor de provincies Utrecht, Flevoland en Friesland.

Alle artikelen door: Esther de Lange