CDA: Blij met eerste stap voor 5G in Europa

CDA: Blij met eerste stap voor 5G in Europa

CDA: Blij met eerste stap voor 5G in Europa 1500 1123 Esther de Lange

Vandaag heeft het Europees Parlement gestemd over de vrijgave van de zogeheten 700Mhz-frequentieband zodat deze in de EU beschikbaar kan worden gesteld voor de uitrol van 5G. Het Europarlement heeft ermee ingestemd dat deze frequentie in beginsel tegen 2020 beschikbaar gesteld moet worden voor mobiel breedband en hiermee is de eerste stap voor de uitrol van 5G in Europa gezet. Esther de Lange is blij met deze ontwikkeling omdat het zal bijdragen aan banengroei, innovatie en de toegankelijkheid tot snel mobiel internet.

Innovatie
Het Europees coördineren van de vrijgave van deze frequentie is van cruciaal belang om 5G en de daarbij passende innovatieve mobiele diensten te laten werken in de hele Europese Unie en Europa voorop te laten lopen bij innovatie op dit gebied. Bij de uitrol van 4G had Europa helaas het nakijken, met name aan Azië. CDA telecomwoordvoerder Esther de Lange: “met de stemming vandaag helpt het Europees Parlement de weg vrij te maken voor de uitrol van 5G in Europa. De vrijgave van deze frequentie is van cruciaal belang om Europa voorop te laten lopen bij de ontwikkeling van innovatieve mobiele diensten op het gebied van bijvoorbeeld gezondheidszorg, vervoer en energie. Denk bijvoorbeeld aan eHealth, het internet der dingen en zelfrijdende auto’s. Naast het gemak dat dit soort diensten voor consumenten zal opleveren heeft de uitrol van 5G de potentie om tegen 2025 2.3 miljoen banen op te leveren in Europa”.

Meer dekking op het platteland
De 700MHz is door haar eigenschappen ook bijzonder geschikt om breedbanddiensten aan te bieden op lange afstanden en binnenshuis waardoor het een bijdrage zal leveren aan de toegang tot snel internet op het platteland. Esther de Lange: Op het Nederlandse platteland hebben nog veel huishoudens en bedrijven te kampen met een gebrek aan toegang tot snel en stabiel internet. De uitrol van 5G zal deze pijn iets verlichten omdat het signaal simpelweg verder reikt, maar hier blijft nog genoeg werk te doen op andere fronten”, aldus De Lange.

print

Esther de Lange

Esther de Lange is vanaf 23 april 2007 lid van het Europees Parlement voor het CDA. Momenteel is Esther lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) en de commissie Economische- en Monetaire zaken (ECON), en neemt zij voor het CDA Europa de zaken waar in de commissie Buitenlandse Zaken (AFET). Sinds 2014 is zij delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement. Daarnaast is Esther vicepresident van de christendemocratische EVP-Fractie, waar ook het CDU en CSU uit Duitsland, de Franse LR en de Spaanse Partido Popular deel van uit maken. In het Europees Parlement is zij namens het CDA contactpersoon voor de provincies Utrecht, Flevoland en Friesland.

Alle artikelen door: Esther de Lange