CDA: Blij met brede steun snellere procedures COVID-19-vaccins

CDA: Blij met brede steun snellere procedures COVID-19-vaccins

CDA: Blij met brede steun snellere procedures COVID-19-vaccins 1024 683 Esther de Lange

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met een voorstel om de procedures rondom klinische proeven voor COVID-19-vaccins en geneesmiddelen die genetisch gemodificeerde organismen (gmo’s) bevatten te versnellen. Sommige vaccins die in ontwikkeling zijn, zijn gebaseerd op genetisch gemodificeerde virussen en kunnen daarom onder de definitie van gmo vallen.

CDA-delegatieleider en woordvoerder volksgezondheid Esther de Lange is blij met de snelle goedkeuring. De Lange: “De noodzaak voor vaccins is hoog en vraagt om het versnellen van procedures die nodig zijn bij het gebruik van nieuwe technieken of genetische modificatie. Indien die technieken nodig zijn voor de productie van grote aantallen vaccins of medicijnen dan kunnen we niet wachten op de maanden- of jarenlange deliberaties die we gewend zijn op het gebied van nieuwe technieken in de EU. Indien de procedure sneller kan, maar met behoud van hoge standaards inzake veiligheid, dan moeten we die snelheid toestaan.”

Door deze wetgeving komt er een tijdelijke uitzondering voor klinische proeven gericht op coronavaccins zonder dat een voorafgaande milieurisicobeoordeling is uitgevoerd. De Lange: “De huidige regelgeving voor gmo’s is bijna 20 jaar oud. Tijdens een pandemie als deze moet de wetgeving flexibeler kunnen worden ingezet, we moeten innovatie zoveel mogelijk de ruimte bieden zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid voor de mens en milieu.”

print

Esther de Lange

Esther de Lange is vanaf 23 april 2007 lid van het Europees Parlement voor het CDA. Momenteel is Esther lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) en de commissie Economische- en Monetaire zaken (ECON), en neemt zij voor het CDA Europa de zaken waar in de commissie Buitenlandse Zaken (AFET). Sinds 2014 is zij delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement. Daarnaast is Esther vicepresident van de christendemocratische EVP-Fractie, waar ook het CDU en CSU uit Duitsland, de Franse LR en de Spaanse Partido Popular deel van uit maken. In het Europees Parlement is zij namens het CDA contactpersoon voor de provincies Utrecht, Flevoland en Friesland.

Alle artikelen door: Esther de Lange