CDA: akkoord over niet-presterende leningen schept ruimte voor nieuwe investeringen

CDA: akkoord over niet-presterende leningen schept ruimte voor nieuwe investeringen

CDA: akkoord over niet-presterende leningen schept ruimte voor nieuwe investeringen 1200 802 Esther de Lange

Onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad hebben afgelopen vrijdag een akkoord bereikt over een nieuwe wet die het gemakkelijker zal maken voor banken om niet-presterende leningen door te verkopen aan derde partijen. CDA-delegatieleider Esther de Lange onderhandelde namens het Europees Parlement en is tevreden: “Slecht presterende leningen slokken veel kapitaal van banken op, waardoor zij minder ruimte hebben om nieuwe leningen te verstrekken aan bedrijven. Die nieuwe kredieten hebben we juist hard nodig om te kunnen investeren in onze economie. Dit is al sinds de financiĆ«le crisis van 2008 een groot probleem in Europa, maar dreigt nog urgenter te worden vanwege de verwachte toename van niet-presterende leningen als gevolg van de COVID-crisis. Deze nieuwe regels zijn daarom van groot belang en kunnen ons helpen uit de crisis te komen.”

De Lange heeft zich in de onderhandelingen onder andere hard gemaakt voor een betere bescherming van consumenten, waardoor er nu ook afspraken zijn gemaakt over onder andere maximumbedragen voor incassokosten. De Lange: “Schulden brengen vaak grote stress met zich mee voor mensen. Daarom is het belangrijk om oog te hebben voor personen die de lening zijn aangegaan maar door omstandigheden niet kunnen afbetalen. Ik ben blij dat het ons gelukt is het voorstel op deze punten te verbeteren”.

De bedoeling is dat de nieuwe regels na de zomer van kracht worden. Daarvoor moet het Europees Parlement nog plenair instemmen met het akkoord, deze stemming wordt in september verwacht.

print

Esther de Lange

Esther de Lange is vanaf 23 april 2007 lid van het Europees Parlement voor het CDA. Momenteel is Esther lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) en de commissie Economische- en Monetaire zaken (ECON), en neemt zij voor het CDA Europa de zaken waar in de commissie Buitenlandse Zaken (AFET). Sinds 2014 is zij delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement. Daarnaast is Esther vicepresident van de christendemocratische EVP-Fractie, waar ook het CDU en CSU uit Duitsland, de Franse LR en de Spaanse Partido Popular deel van uit maken. In het Europees Parlement is zij namens het CDA contactpersoon voor de provincies Utrecht, Flevoland en Friesland.

Alle artikelen door: Esther de Lange